p. Sebastijan Šujević

p. Sebastijan Šujević


Dragi Zamećani i svi posjetitelji naše župne stranice!

Kao svećeniku, isusovcu, veselje mi je napisati nekoliko riječi o mom pozivu kojeg je Gospodin posijao u obitelji Šujević i župi Srca Isusova Zamet.


 

Rođen sam 26.02.1978. godine u Rijeci, uz roditelje, Gabrijelu i Marčela,  imam i dvije sestre, Sandru i Irenu, i dva brata, Danijela i Josipa. Zaređen sam za svećenika u lipnju 2009. Godine u Zagrebačkoj katedrali s još šestoricom svoje subraće, a mladu misu sam proslavio u srpnju iste godine na župi Srca Isusova na Zametu u Rijeci. Odrastao sam na toj župi i upoznao s vremenom sve više isusovaca te tako i Družbu Isusovu: način rada, apostolate, isusovačku duhovnost kao član Zajednice kršćanskog života i Duhovne vježbe kao specifičnost i neiscrpno vrelo duha Družbe Isusove.

 

Kako sam se odlučio biti Isusovac, redovnik i svećenik? Mogu reći, prije svega tu je bila moja obitelj, u kojoj je Gospodin bio prisutan na jedan ljudski način, i davala mi prve smjernice kršćanskog života, mama me učila prve molitve, tata prve primjere sebedarja, pa prvi zajednički odlasci na mise, večernje obiteljske molitve… i tako mi moja obitelj udarila prve temelje vjere i razvila pogled na istinske vrijednosti. S druge strane, tu je bila župa vođena od patara isusovaca, na kojoj sam upoznavao vjeru i rastao pomalo u njoj. Od p. Ante Vukoje, p. Šimića, p. Slokara, p. Harjača, p. Jedvaja, p. Hartlya, do brata Franje i p. Mirka Vukoje koji su me otpratili u isusovce. Od ministriranja, vjeronauka, do zajednice i molitve mladih, nogometa, duhovnih vježbi, lista mladih „Susret“ i rada na skeli fasade naše drage zametske ljepotice do Zajednice Kršćanskog Života… sve je ostavilo traga.

Na župi sam stekao i istinske prijatelje (tko bi ih sad sve nabrojit mogao…)  koji idu istim kršćanskim putem, vjeruju i žrtvuju se za iste kršćanske ideale ostvarujući se u različitim zvanjima. Potpora, međusobno ohrabrenje, podjela iskustava i razmišljanja pomogla nam je i još pomaže u zajedničkom rastu. Pokazuje se istinom da je zajednica za kršćanina mjesto susreta s živim Gospodinom i nepresušno vrelo za život: Obitelj i Župa. Zahvaljujem Gospodinu na obojem.

Ali, nije uvijek sve baš bilo bistro i trebalo je prijeći neke prepreke i naći put kojim ić. Nakon završene zametske osnovne škole i salezijanske klasične gimnazije krenuo sam na studij prava još nejasne ideje o svome životnom putu. Taj studij mi nije “legao” te se nakon dvije godine “mučenja” ispisujem i provodim godinu dana tražeći nekakav posao i u razmišljanju, molitvi i redovitoj Svetoj misi, traženju i razlikovanju vlastitog zvanja – Gospodine, gdje se mogu ostvariti? Sada se treba odlučiti za život! I tada Gospodin pokazuje da se uvijek brine za svoje – javlja se želja za svećeništvom – biti isusovac. Ta se želja polako pročišćavala i jačala.

Tako je oblikovano moje zvanje i odluka da postanem isusovac. U rujnu 1999. krenuo sam za Split u Novicijat Družbe Isusove (brat Franjo me vozio a pratila me i dvojica vjernih – Srki i Emo), nakon toga Studij filozofije u Zagrebu, slijede praksa u Osijeku, Studij teologije u Rimu gdje sam zaređen za đakona. Godinu kao đakon, a zatim i svoju prvu godinu svećeništva služio sam na župi Bezgrješnog Srca Marijina na Jordanovcu, u Zagrebu.

I evo na službi Gospodinu i našem narodu – kako bi naš utemeljitelj sv. Ignacije rekao: Sve na veću slavu Božju!

 

Objavljeno: Ignacijev put br. 48, 2009.

 

Cijela župna zajednica bila je dionik radosti slavlja mlade mise p. Sebastiana, 2009 g.

 

 photo Sebastijan_Sujevic234.jpg photo Sebastijan_Sujevic233.jpg photo Sebastijan_Sujevic232.jpg photo Sebastijan_Sujevic231.jpg photo Sebastijan_Sujevic230.jpg photo Sebastijan_Sujevic229.jpg photo Sebastijan_Sujevic228.jpg photo Sebastijan_Sujevic227.jpg photo Sebastijan_Sujevic226.jpg photo Sebastijan_Sujevic225.jpg photo Sebastijan_Sujevic224.jpg photo Sebastijan_Sujevic222.jpg photo Sebastijan_Sujevic212.jpg photo Sebastijan_Sujevic211.jpg photo Sebastijan_Sujevic209.jpg photo Sebastijan_Sujevic202.jpg photo Sebastijan_Sujevic197.jpg photo Sebastijan_Sujevic190.jpg photo Sebastijan_Sujevic149.jpg photo Sebastijan_Sujevic139.jpg photo Sebastijan_Sujevic138.jpg photo Sebastijan_Sujevic122.jpg photo Sebastijan_Sujevic118.jpg photo Sebastijan_Sujevic101.jpg photo Sebastijan_Sujevic093.jpg photo Sebastijan_Sujevic092.jpg photo Sebastijan_Sujevic088.jpg photo Sebastijan_Sujevic082.jpg photo Sebastijan_Sujevic081.jpg photo Sebastijan_Sujevic078.jpg photo Sebastijan_Sujevic073.jpg photo Sebastijan_Sujevic072.jpg photo Sebastijan_Sujevic071.jpg photo Sebastijan_Sujevic067.jpg photo Sebastijan_Sujevic061.jpg photo Sebastijan_Sujevic057.jpg photo Sebastijan_Sujevic054.jpg photo Sebastijan_Sujevic053.jpg photo Sebastijan_Sujevic050.jpg photo Sebastijan_Sujevic047.jpg photo Sebastijan_Sujevic043.jpg photo Sebastijan_Sujevic038.jpg photo Sebastijan_Sujevic036.jpg photo Sebastijan_Sujevic034.jpg photo Sebastijan_Sujevic029.jpg photo Sebastijan_Sujevic021.jpg photo Sebastijan_Sujevic019.jpg photo Sebastijan_Sujevic016.jpg photo Sebastijan_Sujevic014.jpg photo Sebastijan_Sujevic013.jpg photo Sebastijan_Sujevic010.jpg photo Sebastijan_Sujevic009.jpg photo Sebastijan_Sujevic001.jpg