27.3. „Primjer sam vam dao …“

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.

Tekst za meditaciju: Evanđelje po Ivanu 13,1-15.
UVOD U MEDITACIJU: Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda.

PRVA TOČKA: Isusova škola. Sve što Isus čini, čini s razlogom. Svaka njegova gesta, ili riječ, ima svoj smisao. Uđi u sobu posljednje večere i sjedi zajedno s učenicma i promatraj što Isus čini, i ti razgoliti u sebi sve ono što treba oprati! – A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u praonik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan.

DRUGA TOČKA: Promatraj učenike, budi ponizan, nemoj biti poput Petra. Dopusti da te Gospodin opere. Da opere tvoje srce, tvoju dušu. – Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: “Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?” Odgovori mu Isus: “Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.” Reče mu Petar: “Nećeš mi prati noge nikada!” Isus mu odvrati: “Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.” Nato će mu Šimun Petar: “Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!” Kaže mu Isus: “Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!” Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: “Niste svi čisti.”

TREĆA TOČKA: „Primjer sam vam dao …“ Isus naš je Učitelj i dovoljno je da na ovome svijetu činimo i radimo kao što je On radio i činio. Čin najveće poniznosti koji trebamo nasljedovati! Tek tada postajem velik poput svoga učitelja! – Kad im, dakle, opra noge uze svoje haljine, opet sjede i reče im: “Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako, dakle, ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.”

Na kraju meditacije:

Razgovor. Treba da mislim na Krista, našega Gospodina, kao prisutna, raspeta na križu, i da započnem razgovor s njime te ga pitam kako je on, mada je Stvoritelj, prihvatio to da se učini čovjekom te je od vječnog života dospio do vremenite smrti, da tako umre za moje grijehe. Isto tako, gledajući sebe, treba da se pitam što sam učinio za Krista, što radim za Krista, što treba da odsada učinim za Krista.

Neka se završi molitvom Oče naš.