Dječji zbor Tantum Quantum i orkestar roditelja i djece u katedrali povodom obilježavanja Dana života

U nedjelju 1. veljače, kada Crkva u Hrvatskoj obilježava XIX. Dan života, u katedralu sv. Vida upriličen je svečani unos Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji. Službu svjetla predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije. Ovime je počeo program 1. obiteljskog tjedna u Riječkoj nadbiskupiji koji će se do nedjelje, 8. veljače odvijati pod geslom: „Tjedan ZA obitelj“, a kojim je počela priprema na nadbiskupijskoj razini za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

U prigodnoj riječi  nadbiskup Devčić zahvalio je mnogobrojnim obiteljima na dolasku. „Veseli me ovo zajedništvo, jer istinska kršćanska obitelj je jedna zajednica i zajedništvo ljubavi. Neka ovaj obred svjetla unese više nade i mira u obitelji kako biste mogli biti živo svjetlo u sredinama u kojima živite.“ Riječki nadbiskup i metropolit zapalio je Zavjetnu spomen-svijeću s koje su plamen preuzele obitelji paleći sedam svijeća kao sedam razdoblja čovjekova života: začeće, život prije rođenja, rođenje, djetinjstvo, mladenaštvo, zrela dob i vrijeme mudrosti.

images/vijesti/aktualnosti/v02-15/svijeca-web2.jpgSedam svijeća zapalilo je sedam obitelji iz svih biskupija Riječke metropolije: Ninić, Sušanj, Mikulja, Tomišić, Gomerčić, Mioč i Salković, dok je prigodne tekstove čitao bračni par Radulović. Službu svjetla animirao je orkestar djece i njihovih roditelja, članova riječkih duhovnih vokalno-instrumentalnih sastava.

Ovih sedam svijeća znak je da su obitelji pravo svjetlo i budućnost naroda, poručio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, krčki biskup Valter Župan. „U vama je nada za ovaj narod – u vama, vašoj djeci i vašim svakodnevnim žrtvama. Zato se ponosimo vama i želimo upriličiti Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.“ Susret je prilika da posvjedočimo našoj Domovini, ali i Katoličkoj crkvi da je ovo pravi put i pravo svjetlo. Vi ste svjetlo ovoga naroda i ove Crkve, poručio je biskup Župan. Budite ponosni, rekao je u nastavku i pozvao obitelji da sudjeluju u Drugom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu 19. travnja kako bi svojom prisutnošću i svojim svjedočenjem, pokazali da su obiteljske vrijednosti pravo svjetlo i pravi put za napredak i budućnost.

Prvi susret hrvatskih katoličkih obitelji održan je 5. lipnja 2011. u Zagrebu i za tu prigodu napravljena je Zavjetna spomen-svijeća koju je papa Benadikt XVI. blagoslovio kako bi ju se nosilo na buduće susrete. Usto, njen unos u katedralu sv. Vida upravo na Dan života poveznica je i s ovogodišnjim obilježavanjem 20. obljetnice objave enciklike Evanđelje života sv. Ivana Pavla II. Svijeća će u katedrali ostati do 18. travnja kada će u svečanoj procesiji biti prenesena na Trsat.

(Preuzeto sa http://ri-nadbiskupija.com)