9.3. ISUSOV PUT – SLJEDITI SVOGA KRALJA 3. dio

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.

PREDODŽBA MJESTA: I dalje slijedim svoga kralja, slušam ga i ponavljam u sebi njegove riječi, Isus me vodi kroz život i govori mi što moram činiti kako bi se mogao oduprijeti đavlu i njegovim slugama. Gledam nepregledno mnoštvo učenika koje ga sluša. I ja sam tamo, upijam svaku njegovu riječ i razmišljam o njoj!

Tekst za meditaciju: Evanđelje po Mateju 5,38-48.

PRVA TOČKA: Nikada nitko nije ovako govorio. Isus tumači zakon, jer ga je on i dao. Proglašava novi zakon i usavršava ga, jer je on jedini sudac koji će suditi ovome svijetu! – “Čuli ste da je rečeno: Oko za oko, zub za zub! A ja vam kažem: Ne opirite se Zlomu! Naprotiv, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi. Onomu tko bi se htio s tobom parničiti da bi se domogao tvoje donje haljine prepusti i gornju. Ako te tko prisili jednu milju, pođi s njim dvije. Tko od tebe što zaište, podaj mu! I ne okreni se od onoga koji hoće da mu pozajmiš.”

DRUGA TOČKA: Nikada se nije čulo da treba ljubiti i svoje neprijatelje. Nigdje nećemo čuti takve riječi. Dali Isus stvarno to misli, gdje je pravednost u tim zakonima. Pravednost je u tome da budemo sinovi Oca svoga koji je na nebesima. Svako dijete želi biti poput Oca, jer jedino Otac može biti pravi uzor. – “Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima. Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakva li vam plaća? Zar to isto ne čine i carinici? I ako pozdravljate samo braću, što osobito činite? Zar to isto ne čine i pogani?”

TREĆA TOČKA: Zato Isus na kraju svojih pouka o zakonu i zapovijedima pokazuje na primjer Oca. Biti savršen poput njega je nedostižno, jer Otac=Bog! Kako možemo onda biti poput njega? Nikako, ono što je važno je težnja, i želja biti poput Oca. To je najveća maxima kojoj težimo. Zato sveti Ignacije veli „semper magis“ uvijek više, uvijek bolje! Nemoj nikada biti zadovoljan s onim što si postigao nego uvijek se trudi biti poput Oca! – “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!”

Na kraju meditacije: razgovarat ću s našom Gospom da mi od svog Sina i Gospodina isprosi milost da budem primljen pod Njegovu zastavu: i to, prvo, u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovu Božanskom Veličanstvu svidi te me bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu; a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedim u tom, samo ako to budem mogao pretrpjeti bez ikakva grijeha i bez uvrede njegova Božanskog Veličanstva. Zatim ću izmoliti Zdravo Marijo. Za to isto molit ću i Sina da mi isprosi od Oca i reći ću: Dušo Kristova. To isto molit ću i Oca da mi podijeli i izmolit ću: Oče naš.