22.3. Isus Krist trajni lik Božji

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.

Tekst za meditaciju: Poslanica Filiplanjima 2,1-11

PRVA TOČKA: Zaustavi se na riječima koje govore: složnost, ljubav, jednodušnost, jedna misao, umišljenost, poniznost! Što od tih stvari ima u tvom životu? Što od toga ima u tvojoj obitelji ili na poslu? – Ima li dakle u Kristu kakve utjehe, ima li kakva ljubazna bodrenja, ima li kakva zajedništva Duha, ima li kakva srca i samilosti, ispunite me radošću: složni budite, istu ljubav njegujte, jednodušni, jedne misli budite; nikakvo suparništvo ni umišljenost, nego – u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe; ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih!

DRUGA TOČKA: Kakvo mišljenje ima Isus u sebi? On koji je jednak Bogu odrekao se svoga božanstva kako bi postao čovjekom i umro za nas iz ljubavi prema Ocu i nama. To je ljubav! A kako ja uzvraćam na tu ljubav? – Neka u vama bude isto mišljenje kao i u Kristu Isusu: On, trajni lik Božji, nije se kao plijena držao svoje jednakosti s Bogom, nego sam sebe “oplijeni” uzevši lik sluge, postavši ljudima sličan; obličjem čovjeku nalik, ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.

TREĆA TOČKA: Ime nad svakim imenom! Ime po kojem se ja spašavam! Ime koje je proslavilo Boga i koje će svi morati priznati kao Gospodina, htjeli oni to ili ne! I zato ću to ime zazivati uvijek i svagda! – Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom, da se na ime Isusovo prigne svako koljeno nebesnika, zemnika i podzemnika. I svaki će jezik priznati: “Isus Krist jest Gospodin!” – na slavu Boga Oca.

Na kraju meditacije: razgovarat ću s našom Gospom da mi od svog Sina i Gospodina isprosi milost da budem primljen pod Njegovu zastavu: i to, prvo, u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovu Božanskom Veličanstvu svidi te me bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu; a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedim u tom, samo ako to budem mogao pretrpjeti bez ikakva grijeha i bez uvrede njegova Božanskog Veličanstva. Zatim ću izmoliti Zdravo Marijo. Za to isto molit ću i Sina da mi isprosi od Oca i reći ću: Dušo Kristova. To isto molit ću i Oca da mi podijeli i izmolit ću: Oče naš.