Stogodišnjica posvete župne crkve presv. Srca Isusova 2013 g.

Proslava blagdana presv. Srca Isusova 2013 i stogodišnjice posvete crkve

 

O blagdanu Presvetog Srca Isusova, 7. lipnja 2013. godine, župa Presvetog Srca Isusova na Zametu proslavila je stogodišnjicu posvete svoje crkve. Za slavlje smo se pripremali trodnevnicom, od 04.-06. lipnja, koju je predvodio kapucin fra Ivica Petanjak, uz video prezentaciju povijesti štovanja Presvetog Srca Isusova te povijesnih događaja u proteklih 100 godina na Zametu.

Na sam blagdan Sv. Mise bile su: 8.00 sati, 11.00 sati i 19.00 sati.
Pod Sv. Misom u 19.00 sati bila je posveta obitelji Presvetom Srcu Isusovu i blagoslov kipova presv. Srca Isusova i Marijina u nišama ispred crkve.
Nakon mise uz Agape za sve prisutna, trgom se razlijegala spontana pjesma i veselje do duboko u noć!
 

Prezentacija povijesnih događaja u proteklih 100 godina:

 

 

Slike 100 godišnjica posvete crkve:

damijansrdoc's SrceIsusovo2013Damijan album on Photobucket
damijansrdoc's SrceIsusovo2013 album on Photobucket

 

Đani Jakovac, član velikog zbora, o tom događaju i svom doživljaju napisao je ovako:

 

Proslava blagdana Presvetog Srca Isusova i 100 godišnjica posvete istoimene crkve na Zametu
Sunce, kiša, opet sunce pa pljusak. Prevrtljivo vrijeme budilo je u svima nama župljanima zebnju da bi kiša mogla pokvariti ponosnu obljetnicu sto godina posvete crkve na Zametu za koju se pripremamo. Kao član velikog zbora, ja i ostali pjevači kroz probe i uvježbavanje pjesama za blagdan Presvetog Srca Isusova, htjeli smo pomoći proslavi i osobno bih bio žalostan da vrijeme pokvari ovaj veliki dan svih zamećana. U petak, na sam dan blagdana, vremenske prilike bile su odlične i hvala Bogu na tome.
Župno vijeće odlučilo je da se središnja proslava stote godišnjice posvete crkve, koja je bila posvećena 30. Travnja 1913. održi na župni blagdan Srca Isusova. Uoči blagdana, trodnevnicom smo se pripremali za taj veliki dan župe. Molitva zlatne krunice i litanije presv . Srcu Isusovu prethodile su euharistijskom slavlju koje je predvodio kapucin fra Ivica Petajak, zajedno sa župnikom p. Marijanom Bešlićem, vikarom p. Ivanom Vinkovom i p. Mirkom Vukoja. Nakon mise i duhovne okrepe imali smo priliku video projekcijom  upoznati se sa povješću štovanja presv. Srca Isusova , te treći dan trodnevnice i sa prikazom povijesti župe Zamet u proteklih 100 godina. Već 55 godina župu vode patri Isusovci, kojih je bilo na službi 43, te u početku 7 biskupijskih svećenika te 2 časne sestre. Za svoj nesebični rad na njivi Zametskoj, dužni smo im izreći jedno veliko „hvala“! Zamećani s ponosom ističu obranu crkve 1924, kada su žene s djecom obranile crkvu pred talijanskom okupacijom, i time osigurale narodni jezik u bogoslužju. Crkva je odolijevala ratnim vihorima te se u svim režimima vjernicu u njoj okupljaju oko Srca Isusova, koje tako postaje dokaz Ljubavi koja iz njega izvire.
Da bi se ova okrugla obljetnica pamtila po nečem posebnom, na pročelje crkve, u do sada prazne niše, postavljeni su kipovi presv. Srca Isusova i srca Marijina u brončanoj boji, te sada skladno upotpunjujući pročelje, krase pogled na crkvu. Kao i na dan same posvete crkve, vrijedne ruke naših župljanki isplele su vijence od bršljana i ukrasile ulaz u crkvu, oltar i kor.
Veliki zbor praćen sa orkestrom i mladima pratili su slavlje pjesmom, a zvučne note prigodnih pjesama ispunile su prostor radošću i veseljem. Svaka otvorena duša mogla je osjetiti prisutnost božje Ljubavi što izlazi iz Srca Isusova. Osećaji koji prolaze kroz čovjeka, govore nam da je to Srce čista ljubav koju trebamo pustiti u svoje srce te zadobiti sve milosti koje Bog daje.
Kao župljani i aktivni sudionici života crkve na Zametu, ponosni smo na svoju župnu zajednicu te možemo reći da je naša Crkva i vjera žva i da je istinski živimo. Lijepo je bilo vidjeti i biti dio aktivnog sudjelovanja svih dobnih skupina, koje su nakon mise pjesmom, veseljem i slavljem ispunili trg ispred crkve. Župnik i suradnici pobrinuli su se da stolovi za Agape budu puni hrane i pića za sve župljane i hodočasnike.
Stogodišnjica župe će biti zapamćena i po sudjelovanju mnogih članova crkvenih udruga i njihovoj želji da svatko, pa i malim dijelom doprinese proslavi svljim činom ljubavi prema zajednici u kojoj je lijepo i ugodno živjeti. Predanost župljana mnogim aktivnostima kojima obogaćuju župnu zajednicu su naše ogromno blago na koje smo ponosni i koje moramo ljubomorno čuvati, održavati i prenijeti u baštinu novim generacijama. Zbog tako homogene i složne zajednice, čiji sam i ja dio, mislim da naša župa ima dobre temelje daljnji rad i rast. Iskreno se nada da će ovaj dan ostati dugo u našim mislima i srcima.

Đani Jakovac
Član velikog župnog zbora.