Dražen Volk doktor teologije 2007

RIM: Doktorski rad iz fundamentalne teologije

Dražen Volk doktor teologije

Svećenik Riječke nadbiskupije Dražen Volk obranio je u petak 19. listopada doktorski rad iz fundamentalne teologije na bogoslovnom fakultetu Papinskoga sveučilišta Gregoriana. Radnju s naslovom “Filozofija simboličkih formi u današnjoj teologiji” izradio je pod vodstvom benediktinca profesora Elmara Salmanna. U ispitnome povjerenstvu, kojemu je predsjedala Carmen Aparicio Vals, bili su još Clemente Dotolo i moderator Elmar Salmann.

Rad je podijelio u dva dijela. U prvome dijelu autor daje prikaz Ernsta Cassirera, njemačkoga filozofa iz prve polovice 20. stoljeća. Polazeći od analize znanstvenoga iskustva, razvio je svoju viziju bitka i originalnu antropološku viziju. Na temelju toga, filozofske kategorije koje je razvio omogućuju pozitivan pristup kulturološkome pluralizmu bez relativizma što za suvremenu teologiju predstavlja zanimljivo polazište za premišljanje i susret sa suvremenim pitanjima.

U drugome dijelu rada Volk analizira pet novijih njemačkih teologa (Marcus Tomberg, Thomas Stark, Michael Bongardt, Michael Moxster i Paul Tilich) koji su koristli Cassirerovu filozofiju za proučavanje i produbljivanje nekih teoloških pitanja. U završnom sintetičkom dijelu disertacije autor pokušava kritički upozoriti na moguće pozitivne posljedice i plodove daljeg korištenja Cassirerove filozofije u fundamentalnoj teologiji.

Dražen Volk se rodio u Banjoj luci 1975. godine. Cijela obitelj Volk se 1991. preselila u Rijeku. U Banjoj Luci završio je osmogodišnju školu te je u istome gradu pohađao dvije godine matematičko-informatičku gimnaziju. Nastavio je u Rijeci na Gimnaziji Andrije Mororovičića, gdje je i maturirao. Filozofsko-teološki studij završio je u riječkoj Teologiji. Za svećenika Riječko-senjske nadbiskupije zaredio ga je nadbiskup metropolit mons. Anton Tamarut 26. lipnja 1999. Nakon uspostave Gospićko-senjske biskupije Volk je ostao inkardiniran u Riječku nadbiskupiju. Nakon mlade mise bio je župnim pomoćnikom u Ogulinu u župi sv. Križa i potom tajnikom dvojice nadbiskupa: mons. Antona Tamaruta i mons. Ivana Devčića.

Od 2001. do 2007. boravio je u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima. Od ove jeseni na službi je župnog vikara u župi Uzvišenja sv. Križa u Rijeci i predavač je na riječkoj Teologiji.

Jure Bogdan

Glas Koncila, broj 43 (1740), 28.10.2007