7.3. ISUSOV PUT – SLJEDITI SVOGA KRALJA

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.

Tekst za meditaciju: Evanđelje po Mateju 5,1-20

PREDODŽBA MJESTA: I dalje slijedim svoga kralja, slušam ga i ponavljam u sebi njegove riječi. Isus me vodi kroz život i govori mi što moram činiti kako bi se mogao oduprijeti đavlu i njegovim slugama. Gledam nepregledno mnoštvo učenika koje ga sluša. I ja sam tamo, upijam svaku njegovu riječ i razmišljam o njoj!

PRVA TOČKA: Kad gledam sebe, dali je moj život nadahnuće drugima? Što govorim, što činim kako bi pomogao drugima? Da me nema, dali bi ovaj svijet bio lošije mjesto, ili ne bi bilo nikakve promjene? – “Vi ste sol zemlje. Ali ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što, nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze.”

DRUGA TOČKA: Jesam li svjetlo drugima? Dali je moj život krepostan? Mogu li sebe postaviti za uzor drugima? Ili se sramim onoga što činim i ne želim da to itko vidi? Dali sam nekoga nagovarao na grijeh ili zlo? – “Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.”

TREĆA TOČKA: Ispunjam li, izvršujem li sve Božje zapovjedi? Postoji li neka zapovijed koju redovito kršim? Ne mogu ići dalje dok ne poštujem Božji zakon u tančine i dok ne učim svoje bližnje Božjim zapovijedima! Jesam li pravedan prema drugima? –  “Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti. Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude. Tko dakle ukine jednu od tih, pa i najmanjih zapovijedi i tako nauči ljude, najmanji će biti u kraljevstvu nebeskom. A tko ih bude vršio i druge učio, taj će biti velik u kraljevstvu nebeskom.” “Uistinu kažem vam: ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.”

Na kraju meditacije: razgovarat ću s našom Gospom da mi od svog Sina i Gospodina isprosi milost da budem primljen pod Njegovu zastavu: i to, prvo, u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovu Božanskom Veličanstvu svidi te me bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu; a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedim u tom, samo ako to budem mogao pretrpjeti bez ikakva grijeha i bez uvrede njegova Božanskog Veličanstva. Zatim ću izmoliti Zdravo Marijo. Za to isto molit ću i Sina da mi isprosi od Oca i reći ću: Dušo Kristova. To isto molit ću i Oca da mi podijeli i izmolit ću: Oče naš.