8.3. ISUSOV PUT – SLJEDITI SVOGA KRALJA 2. dio

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.

PREDODŽBA MJESTA: I dalje slijedim svoga kralja, slušam ga i ponavljam u sebi njegove riječi, Isus me vodi kroz život i govori mi što moram činiti kako bi se mogao oduprijeti đavlu i njegovim slugama. Gledam nepregledno mnoštvo učenika koje ga sluša. I ja sam tamo, upijam svaku njegovu riječ i razmišljam o njoj!

Tekst za meditaciju: Evanđelje po Mateju 5,21-22. 27-37.

PRVA TOČKA: Isus je došao ispuniti zakon, a ispunjenje zakona je izvršavanje svake zapovjedi koju nam je Gospodin dao i u Starom i u Novom zavjetu. Isus nas poučava da se zapovjedi moraju razumjeti na prošireni način, ne samo ono što piše u zakonu, nego i više od toga. Pitanje ostaje kako ja tumačim zakon, a kako ga tumači Isus? Grijeh izlazi iz mojih usta, moje riječi mogu nauditi drugome i teške su poput ubojstva. Dali olako izgovaram teške riječ ne misleći koliko vrijeđam, ubijam druge? – “Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne ‘Glupane!’, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’, bit će podvrgnut ognju paklenomu.”

DRUGA TOČKA: Nisu samo riječi opasne. Opasne su i moje misli. Koliko puta si zamišljam što bi htio učiniti bilo dobro, bilo zlo? Prilika čini lopova. Već u mislima mogu zgriješiti, moram se učiti čuvati „čisto srce, oni će Boga gledati“! “Čuli ste da je rečeno: Ne čini preljuba! A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu. “

TREĆA TOČKA: Često puta kunemo se da ćemo napraviti ovo ili ono. A Gospodin kaže da naš odgovor mora biti DA ili NE! – “Čuli ste još da je rečeno starima: Ne zaklinji se krivo, nego izvrši Gospodinu svoje zakletve. A ja vam kažem: Ne kunite se nikako! Ni nebom jer je prijestolje Božje. Ni zemljom jer je podnožje njegovim nogama. Ni Jeruzalemom jer grad je Kralja velikoga! Ni svojom se glavom ne zaklinji jer ni jedne vlasi ne možeš učiniti bijelom ili crnom. Vaša riječ neka bude: ‘Da, da, – ne, ne!’ Što je više od toga, od Zloga je.”

Na kraju meditacije: razgovarat ću s našom Gospom da mi od svog Sina i Gospodina isprosi milost da budem primljen pod Njegovu zastavu: i to, prvo, u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovu Božanskom Veličanstvu svidi te me bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu; a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedim u tom, samo ako to budem mogao pretrpjeti bez ikakva grijeha i bez uvrede njegova Božanskog Veličanstva. Zatim ću izmoliti Zdravo Marijo. Za to isto molit ću i Sina da mi isprosi od Oca i reći ću: Dušo Kristova. To isto molit ću i Oca da mi podijeli i izmolit ću: Oče naš.