13.3. Isus i siromašna udovica – daj Bogu sve što imaš

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.
Tekst za razmatranje: Evanđelje po Marku 12,41-44
PRVA TOČKA: Što to Isus radi? Zašto promatra narod? Zato što nismo svi isti. Svi idemo na misu, svi želimo biti s Bogom i raditi za njega, ali ipak nismo svi isti! Isus sjedi i promatra! Gleda i mene gleda i što ja činim i što bacam u riznicu! – Potom sjede nasuprot riznici te promatraše kako narod baca sitniš u riznicu.
DRUGA TOČKA: Dolaze i bogataši koji bacaju mnogo, kaže Isus, ali njega to ne zanima, On i dalje sjedi i promatra, kao da nekog čeka. I uistinu dolazi neka udovica i ubaci samo dva novčića! Naš ljudski sud bi se više priklonio bogatašima koji nam pomažu, a staricu bi prekrižili prezrevši njezin dar. – Mnogi bogataši bacahu mnogo. Dođe i neka siromašna udovica i baci dva novčića, to jest jedan kvadrant.
TREĆA TOČKA: Isus doziva svoje učenike i otkriva im jednu tajnu koju oni ne znaju. Ta tajna je da je ova udovica ubacila više od svih ljudi koji su dolazili i bacali svoje darove. Dar koji je ona dala puno je veći od bilo kojeg dara koji su drugi ubacili. Jer svi mi Bogu dajemo samo ostatke našega vremena, a ta udovica daje mu sve čitavu sebe: i svoja jutra, i svoje večeri. Čitava se posvetila Bogu, od svoje sirotinje ubacila je sve što ima. Tko bi od nas bacio i posljednji novčić, znajući da ti treba? Ili da treba tvojoj djeci? Jesam li ja spreman dati Bogu sav svoj život i sve što posjedujem? – Tada dozove svoje učenike i reče im: “Doista, kažem vam, ova je sirota udovica ubacila više od svih koji ubacuju u riznicu. Svi su oni zapravo ubacili od svoga suviška, a ona je od svoje sirotinje ubacila sve što je imala, sav svoj žitak.”
Na kraju meditacije: razgovarat ću s našom Gospom da mi od svog Sina i Gospodina isprosi milost da budem primljen pod Njegovu zastavu: i to, prvo, u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovu Božanskom Veličanstvu svidi te me bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu; a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedim u tom, samo ako to budem mogao pretrpjeti bez ikakva grijeha i bez uvrede njegova Božanskog Veličanstva. Zatim ću izmoliti Zdravo Marijo. Za to isto molit ću i Sina da mi isprosi od Oca i reći ću: Dušo Kristova. To isto molit ću i Oca da mi podijeli i izmolit ću: Oče naš.