20.3. „Poniznost jedne žene!“

Pripravna molitva: molimo milost u Boga da sve moje nakane, čini i djela budu upravljena čisto i potpuno na službu i proslavu njegova Božanskog Veličanstva.

Tekst za meditaciju: Evanđelje po Marku 7,24-37.

PREDODŽBA MJESTA: Odande otiđe u kraj tirski. I uđe u neku kuću. Htio je da nitko ne sazna, ali se nije mogao sakriti, nego odmah doču žena koje kćerkica imaše duha nečistoga.

PRVA TOČKA: Izgleda kao i svaki drugi dan za Isusa, nema mira, nemože se sakriti od nikoga. A ljudi koji su bili pogođeni bilo kakvim zlom dolazili bi k njemu. Tako i danas jedna žena Grkinja porijeklo dolazi k Isusu s molbom da joj ozdravi kćer! – I gle: žena neka, Kanaanka iz onih krajeva, iziđe vičući: “Smiluj mi se, Gospodine, Sine Davidov! Kći mi je teško opsjednuta!”

DRUGA TOČKA: Iako izgleda kao običan dan Isus se ne ponaša uobičajeno, obično bi se sažalio nad ljudima koji su u potrebi i pomogao bi im. Ali danas je drukčije, Isus je drukčiji. Često puta kad vidimo da se Isus ne ponaša kako mi želimo ostanemo zbunjeni. Čak i njegovi učenici mole ga da joj ispuni molitvu, ali Isus nekako ostaje hladan prema ženi!  – Ali on joj ne uzvrati ni riječi. Pristupe mu na to učenici te ga moljahu: “Udovolji joj jer viče za nama.” On odgovori: “Poslan sam samo k izgubljenim ovcama doma Izraelova.”

TREĆA TOČKA: Ali sada se događa nešto što se ne događa svaki put. Žena se klanja Isusu i ponizno ga moli da joj pomoge. Začudo Isus se ponaša kao pravi Židov, i to u negativnom smislu, grubo joj odgovara kako ona nije dijete božje nego pas! – Ali ona priđe, pokloni mu se ničice i kaže: “Gospodine, pomozi mi!” On odgovori: “Ne priliči uzeti kruh djeci i baciti ga psićima.”

ČETVRTA TOČKA: Od Isusova ponašanja samo je veće čudo ponašanje ove žene! Kao da nije dovoljno što se poklonila i ponizila samu sebe kao Grkinja pred jednim židovom. Nego sada čak i prihvaća da ju Isus zove pogrdnim nazivom! Nevjerojatna poniznost je ove žene! O kada bih ja mogao biti tako ponizan, Bog bi brzo uslišio sve moje molitve! Ovaj igrokaz Isus priprema za svoje učenike, pokazuje im koliko čovjek mora biti ponizan kad nešto traži od Boga. Tada ni sam Bog nemože odbiti takvu molitvu! I jedna obična Grkinja, žena, a židovi su prezirali strance, postaje uzor poniznosti za sve Isusove učenike! – A ona će: “Da, Gospodine! Ali psići jedu od mrvica što padaju sa stola njihovih gospodara!” Tada joj Isus reče: “O ženo! Velika je vjera tvoja! Neka ti bude kako želiš.” I ozdravi joj kći toga časa.

Na kraju meditacije: razgovarat ću s našom Gospom da mi od svog Sina i Gospodina isprosi milost da budem primljen pod Njegovu zastavu: i to, prvo, u najvećem duhovnom siromaštvu, pa ako se njegovu Božanskom Veličanstvu svidi te me bude htjelo za to odabrati i uzeti, također i u istinskom siromaštvu; a onda i u podnošenju poruga i nepravdi, da ga što više slijedim u tom, samo ako to budem mogao pretrpjeti bez ikakva grijeha i bez uvrede njegova Božanskog Veličanstva. Zatim ću izmoliti Zdravo Marijo. Za to isto molit ću i Sina da mi isprosi od Oca i reći ću: Dušo Kristova. To isto molit ću i Oca da mi podijeli i izmolit ću: Oče naš.