Mladi Nuessa s mladima u zametskoj župi 2006

Mladi Nuessa s mladima u zametskoj župi

Zamet 11.10.2006.

Mladi Nuessa s mladima u riječkoj župi

Više od dvadeset mladih iz različitih udruga grada Neussa iz Njemačke posjetili su 11. listopada mlade u župi Presvetog Srca Isusova u Rijeci. U okviru njihovog prvog posjeta najvećoj hrvatskoj luci, gradu s kojim su sklopili prijateljstvo i partnerstvo, nakon posjeta Gradskoj vijećnici, Osnovnoj školi «Zamet», gradu Puli i njihovoj gimnaziji, izrazili su želju da se pobliže upoznaju i sa životom jedne riječke župe. Tim povodom posjetili su zametsku župu i crkvu nedaleko koje je, u Drugom svjetskom ratu, u vrijeme talijanske okupacije, bila granica dviju država.
Domaćin, župnik Mato Anić, upoznao je mlade goste s poviješću župe, položaju grada te aktivnostima mladih Zamećana koji su svojim vršnjacima za ovu prigodu pripremili glazbeni program dobrodošlice i odgovorili na brojna pitanja koja su zanimala goste iz Njemačke po pitanju angažmana mladih u životu grada Rijeke i župa.
Bio je ovo svojevrsni ekumenski susret s obzirom da mladi pripadaju različitim vjeroispovijestima i različitim organizacijama za mlade u Nuessu i okolici, a svi su okupljeni oko središnje organizacije «Jugendering». Aktivnosti su im usmjerene od organizacije katoličkih skauta, molitvenih susreta, kreativnih radionica, edukacija mladih za rad u Crvenom križu do športskih, folklornih i glazbenih grupa. Prema riječima Bernharda Schmitza, predstavnika Bunder Deutsche Katolische Jugend-a, iako im je ovo prvi posjet Rijeci, potrudit će se uspostaviti što bolju komunikaciju i suradnju sa sličnim riječkim organizacijama a sve s ciljem poticanja mladih na angažman u župama i gradu.
Osvrćući se na do sad viđeno stanje u gradu Rijeci sudionici su primijetili kako mladima nedostaje motivacije za jače uključenje u aktivnosti župe. «Možda Hrvatska ne osigurava mladima dovoljno prostora za kvalitetno druženje, ali to nije razlog da se to u budućnosti ne promijeni. Grad i župna zajednica ukoliko primijeti veliko zanimanje to može u bliskoj budućnosti promijeniti u korist mladosti», primijetili su mladi iz organizacije «Jungendring» rekavši pritom kako su i oni vezani uz posao, studiranje i svakodnevne obveze, ali samo zahvaljujući dobroj volji u Centru se okuplja veliki broj onih koji svoje vrijeme ne provode po kafićima nego kvalitetno u sportskim aktivnostima i druženju s vršnjacima. U neformalnom druženju mladih dviju prijateljskih zemalja razmijenjena su iskustva rada u župama, a umjesto pozdrava, mladi iz Nuessa poručili su hrvatskim prijateljima: «Do viđenja»!

Helena Anušić