Predavanje dr. Mirjane Radan 2011

Mladi odgovore o spolnosti potražili na pravoj adresi

Predavanje dr. Mirjane Radan

I dok obrazovne ustanove nude jedan vid predavanja o spolnosti, realna slika društva daje iskrivljene slike vrednovanja i pogrešno postavljanje sebe prema sexualnosti, mladi župe Presvetog Srca Isusova na Zametu za odgovore su se obratili stručnjaku, odnosno specijalisticu ginekologije i porodništva, Mirjanu Radan. Iz vlastitog vjerničkog i liječničkog istustva u dva dana pokušala je mladima odgovoriti i na najprovokativnija pitanja koja su u četvrtak 14. i subotu, 16. travnja privukli mnoge u zametsku župu.
Radan je mladima govorila o kontracepciji i abortusu, spirali kao sredstvu za prekid trudnoće i o tome kako pojedini liječnici i ginekolozi ne upozoravaju na štetno djelovanje i nuspojave hormonskih tableta. Mlade, ali i predavačicu je iznenadilo svjedočanstvo jedne djevojke, studentice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kako profesorica jednog kolegija studentima govori da neke spirale pomažu pri oplodnji, što nije istina. “Svaka spirala je abortivno sredstvo!”, objasnila je predavačica. Mladima je u nastavku poručila da je čovjek trojstveno biće, (duh, duša i tijelo) što neki liječpnici ne priznaju zbog čega ne znaju kako pomoći pacijentima koji imaju duhovnih problema, a oni ih vide kao duševne. Osim toga, uz liječničku od izutetne važnosti za oporavak pacijenta je i uloga svećenika jer i oni su svojevrsni lječnici, po ispovijedi i duhovnim razgovorima nas liječe, poručila je Radan.
Mladima je izuzetno bilo zanimljivo i predavanje o razlici među spolovima. ” Slušajući predavanje došli smo do zaključaka kako se puno ljudi voli diviti umjetnosti, raznim sklupturama a ne vidimo najorginalnije i jedinstvene sklupture koje nas svaki dan okružuju, a to smo mi ljudi. Tako nas je puno a tako smo različiti!”, rekla je po zabršetku predavanja jedna od sudionica Barbara Vrban dodajući kako je predavanje povrdilo prijašnja znanja o očitim razlikama među spolovima (što, dakako, nisu isključivosti nego pretežitosti), pa je glavna usporedba bila u sportu gdje postoje muške i ženske discipline.
“Svi smo se složili kako ponekad teško shvaćamo suprotan spol, a zapravo ga ne trebamo shvatiti nego prihvatiti. Jer različiti smo.”, rekla je Barbara dodajući kako su od dr. Radan doznali da npr. muška inteligencija radi po načelu postupka, a ženina jedostavno zna pa je tako doktorica dala usporedbu s bračnim parom koje je dijete poslalo na školovanje u drugi grad. “I žena govori mužu: „Nazovi malu, ima temperaturu!“ Muž odgovara „Ma pusti molim te, kako možeš znati da ima temperaturu“. No, na kraju popusti i nazove kćerku koja se jedva javi na telefon jer gori od temperatuere. Tada muž izbezumljen pokuša shvatiti kako je žena znala… i nemože to dokučiti.”, ispričala nam je Barbara.
Od dr. Radan su naučili da je muškarcima teže u stresnim siutacijama nego ženama, a kao primjer doktorica je navela: “U obitelji krenulo nizbrdo, problem za problemom, žena kokodače, isipa svoje emocije, a muž ne može izreći tolike emocije ali prolazi istu situaciju kao žena, a k tome mora trpjeti i njezinu viku. I zbog toga mu je duplo teže, zato dozvolite muškarcima da plaču, pokažu emocije kako nebi dobili začepljenje žila, infarkt i tek tada bili na mirni. Važno je pokazivati emocije!!!”
Oduševljenost predavanjem mladi nisu krili, a kao potrebu da još jednim iskazali su željom da Radan o ovim temama govori i na ljeto, na manifestaciji koju mladi pripremaju. 

Helena Anušić