Srce Isusovo 2011 – Proslava

Svetkovina Srca Isusova u Rijeci

p-Antun-Volenik-2007

Svetkovina Srca Isusova je iznimno svečano proslavljena u istoimenoj župi u Rijeci, na Zametu. Zamećani su se za svoj župski blagdan spremali trodnevnicom koju je predvodio p. Anto Pavlović SJ, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. P. Anto je svoje prve godine svećeništva proveo upravo na Zametu kao župni vikar. Misao vodilja trodnevne priprave bila je „Tko je za mene Isus Krist?“.

Na samu svetkovinu Srca Isusova, 1. srpnja, svečanu koncelebriranu svetu misu u 19 sati predvodio je p. Antun Volenik SJ, također negdašnji župni vikar ove župe. U svojoj propovijedi p. Antun je istakao važnost ranjenoga srca, Srca Božjega, koje je nadahnuće za naš vjernički život. U koncelebraciji su s  p. Antunom uz župnika p. Marijana Bešlića SJ i dekana kastavskog dekanata vlč. Ivana Nikolića bila još osmorica svećenika, među kojima i dvojica domaćih sinova p. Sebastian Šujević SJ i p. Danijel Koraca SJ. Svojim pjevanjem euharistijsko slavlje je uveličao veliki župski zbor.

Nakon mise uslijedilo je predstavljanje trilogije p. Volenika pod nazivom „Biti u vezi“. Radi se o nedavno objavljenim knjigama propovijedi koje prati dvostruki nosač zvuka s poznatim duhovnim skladbama i umjetničke ilustracije koje je izradio Josip Botteri Dini, a sve u nakladi kuće Laudato. U predstavljanju knjige sudjelovali su u ime nakladnika gospođa Ksenija Abramović, vlasnica sakralne galerije Laudato, p. Antun Volenik SJ, autor trilogije, i gospodin Slavko Nedić, stručni suradnik glazbenih izdanja „Biti u vezi“. Predstavljanje trilogije glazbeno su popratili Davor Terzić i Maja Tadić. Riječi gospodina Nedića poslužile su ujedno i kao poveznica između predstavljanja trilogije p. Volenika i promocije glazbenog albuma grupe Ben Hur „Isuse dođi“, dobitnika ovogodišnje nagrade Porin za najbolji album duhovne glazbe. Glazbena skupina „Ben Hur“, koja potječe sa župe Zamet, svoju najvjerniju publiku nagradila je prigodnim koncertom. Slavlje se potom nastavilo u prostorijama župe.

 

Evo kako su nas doživjeli suradnici sa HKTV:

 

Na blagdan Presvetog Srca Isusova u župi na Donjem Zametu u Rijeci održana je promocija knjige trilogije isusovca o. Antuna Volenika “Biti u vezi” koju je izdala sakralna galerija Laudato iz Zagreba i CD-a grupe “BEN HUR” iz Rijeke za koju je navedena grupa dobila Porina za najbolji album duhovne glazbe za prošlu 2010. godinu. Ovaj put sastav “BEN HUR” nastupio je u punom sastavu jer su njihova dva člana doputuvala iz Amerike na kraći odmor. Trilogija o. Antuna obogaćena je i sa dva vrlo vrijedna CD-a koji prate sadržaj knjiga – liturgijska razmišljanja uz svaku nedjelju kroz crkvenu godinu i to A, B i C.
Ovaj blagdan je inače u župi na Zametu i glavni godišnji blagdan pa je bilo vrlo svečano. Zamećani! Hvala Vam na vrlo ugodnom druženju i nadamo se da ćemo se i slijedeće godine opet naći zajedno ako ne i prije.

 

 

 

 

Promocija s puno emocija

 

Srce-Isusovo-2011-proslava-2

U okviru proslave blagdana Presvetog Srca Isusova, u istoimenoj župi na Zametu održane su dvije promocije istoimenu crkvu ispunili do posljednjega mjesta. Nakladnik Laudato u biblioteci Apdejtana Riječ – aploudana duhovnost izdao je trilogiju propovijedi p. Antuna Volenika “Biti u vezi” koju prati i glazbeni CD s pjesmama na teme liturgijskih čitanja. Trilogija je u zametskoj župi, gdje je svojedobno službu obnašao p. Volenik,  predstavljena u petak, 1. srpnja, i kako je istaknuto na promociji, mnogi žele čitati Bibliju, u njoj tražiti odgovor za svoje vlastite živote i nerijetko posežu za raznim tumačenjima biblijskih čitanja. Suvremeno, mladenačko, prozračno, ali nadasve iskustveno tumačenje daje p. Antun Volenik u propovijedima “Biti u vezi” i to za ciklus od 3 godine. Nosač zvuka koji prati trilogiju sadrži četrdeset poznatih duhovnih pjesama uz dodatak tri noviteta. Knjigu i CD prati dvadeset slika s temama kršćanskog vjerovanja autora Botterija Dinija.
Ovom prigodom promoviran je i prvijenac glazbene skupine Ben Hur koji je za album “Isuse dođi” ove godine nagrađen nagradom PORIN za najbolji album duhovne glazbe. Članovi dolaze iz župe Presvetog Srca Isusova, a zbog promocije na Zamet je iz SAD stigao i glavni vokal, Ivan Heller, rodom murteranin, a koji je vrlo emotivno doživio ponovni susret sa svojom drugom župom kojega je ljubav odvela preko ‘Velike bare’. Praćeni pjevušenjem vjernika koji poznaju većinu pjesama od kojih su neke pobjednike renomiranih festivala duhovne glazbe, Ben Hur je izazvao ovacije da bi na kraju na noge podigao sve i ioko oltara okupili sudionike događaja i zajednički otpjevali umjesto bisa, nekoliko duhovnih pjesama kojima su zahvalili i slavili Gospodina.  O povezanosti trilogije i albuma govorio je Slavko Nedić, urednik edicije SACRO u čijoj nakladi je izašao album, dok su kao posebni gosti na koncert nastupili Maja Tadić, također župljanka zametske župe Presvetog Srca Isusova i Davor Terzić. Album Ben Hura “Isuse dođi” može se nabaviti u svim prodavaonicama Croatia Recorda, dok se trilogija p. Anuta Volenika može naručiti putem portala www.laudato.hr.

Helena Anušić